De vijf elementen
15 november 2018

Wat is jouw element?

Volgens de Chinese Geneeskunde zijn er vijf elementen en heeft iedereen een basiselement. Ieder element heeft zijn eigen gevoeligheden en mogelijke gezondheidsklachten.
Ik gebruik de vijf elementen om te ontdekken wat jouw element is, wat van daaruit jouw natuurlijke gevoeligheden zijn, om vervolgens een diagnose te stellen volgens de Chinese Geneeskunde en daar een behandeling op in te zetten. 

De vijf elementen staan symbool voor de cycli in het leven zoals de jaarritmes en levensritmes, en ze kunnen gebruikt worden om ziekte en gezondheid te verklaren.

Die vijf elementen zijn: Hout, Vuur, Aarde, Metaal, en Water.

Deze elementen staan met elkaar in verbinding, ze voeden elkaar en ze controleren elkaar. Bij ieder element hoort o.a. een seizoen en twee organen.

De indeling van de vijf elementen

  • Hout voedt Vuur en controleert Aarde. De lente hoort bij Hout en de bijbehorende organen zijn de lever en galblaas.
  • Vuur voedt Aarde en controleert Metaal. Bij Vuurt hoort de zomer. De bijbehorende organen zijn het hart en de dunne darm.
  • Aarde voedt Metaal en controleert Water. De nazomer hoort bij Aarde. De bijbehorende organen zijn de milt en de maag.
  • Metaal voedt Water en controleert Hout. Hier hoort de herfst bij en de dikke darm en de longen.
  • Water voedt Hout en controleer Vuur. De winter hoort bij Water. De bijbehorende organellen zijn de nieren en de blaas.

 

Op zich heel logisch. Vuur bijvoorbeeld heeft Hout nodig om te kunnen branden en voedt met de as Aarde. Hout (planten en bomen) worden door Water gevoed en Water kan heel goed een vuurtje onder controle houden.

Laten we het Metaal-element als voorbeeld nemen. De herfst hoort bij Metaal. De bijbehorende organen zijn de dikke darm en de longen. Vaak zien we bij Metaal-types bepaalde longklachten zoals astma, die met name in de herfst tot uiting komen. 

 

Zo heeft ieder element een zwakke plek en daarmee specifieke gevoeligheden.

De zwakte en dus de gevoeligheden van je element wordt versterkt op het moment dat de voeding vanuit een ander element niet goed loopt of als het controlerende element zijn taak niet goed uitvoert. 

Ook hoort er bij ieder element een emotie. 

Metaal heeft als emotie ‘loslaten’ versus controle willen houden. Mensen met dit element houden van controle, van structuur. Als het niet lekker gaat, krijg je de klachten die horen bij je ademhaling of bij je darmen.  

Dat kan zijn dat je je ontlasting niet loslaat, waardoor er obstipatie ontstaat, en vanuit de longen kan dit benauwdheid geven. 

Wat kan je zelf doen?

Als je weet welk basispatroon bij je hoort, heb je veel meer grip op wat je kunt doen om jezelf gezond te houden. Ik geef mensen handvaten mee over wat ze zelf kunnen doen, en als je dingen wilt voorkomen geef ik tips mee op welke momenten je moeten opletten tijdens het seizoen. 

Ik geloof niet in diëten, want ieder element heeft zijn eigen voedingsmiddelen die goed of juist niet zo goed zijn. 

Een tip als “zorg dat je je goed inpakt als het koud is”, geldt niet voor iedereen. Er zijn mensen die warmbloedig zijn, die helemaal niet zo’n last van de kou hebben. Maar ben jij een Water-type, dan is die kou voor jou echt van invloed op je gezondheid en welzijn. Dan is het wèl belangrijk om te zorgen dat je niet afkoelt. 

Een Hout-mens is erbij gebaat om veel te bewegen. Hout-mensen zijn vaak de hardlopers die na een zware werkdag nog even 20 kilometer gaan rennen. Dat is voor hen ontspanning. Maar een Metaal-mens bijvoorbeeld is daar misschien minder bij gebaat. 

Aardemensen hebben er over het algemeen baat bij om thuis te zijn, daar komen ze tot rust en laden ze op. Een weekend vol met feestjes is geen feest voor een aardemens. 

Gemberthee is ook zo’n ding. Tegenwoordig drinken er heel veel mensen gemberthee. Voor een Water-type is dat echt heel goed om te doen, daardoor blijf je warm. Maar een Vuur-type kan beter geen gemberthee drinken, want dan komen de vlammen uit je oren. Een Vuur-type heeft muntthee nodig.

Dus gezondheidstips zijn geen eenduidig iets. Het heeft echt te maken met welk type je bent, ook al eet je allemaal gezonde dingen. 

Door de acupunctuur in te zetten op het voedende en controlerende element en door bewust met je element om te gaan, kun je je lijstje met klachten en gevoeligheden veel korter maken. 

Meer informatie?

Wil je weten wat jouw basiselement is en wil je tips wat je kunt doen om gezond te worden en/of te blijven? Kom dan eens langs voor een uitgebreide intake.


Menu