Het Lente-element: Hout
27 april 2019

Het is altijd lente in de ogen van de tandartsassistente. Dat is ook niet zo gek, want bij het lente-element horen de ogen. Zoals bij elk van de vijf elementen  bepaalde kenmerken passen, horen bij het hout-element de lever en de galblaas, de emotie boosheid, de kleur groen en de zure smaak.

De sterktes en zwaktes van het Lente-element.

De lente staat in het teken van het element Hout. De dynamiek die bij dit element hoort is wind. Hout staat dan ook voor beweging. Na de winter komt in de lente de natuur weer tot leven: alles groeit en ontwikkelt zich, komt weer naar buiten. De lentewind waait door grassen, takken, bloemen en struiken en laat daarmee alles in beweging komen.
Het hout-element is dan ook verbonden met een naar buiten toe gerichte beweging, met groei en ontwikkeling. De sterke kant van mensen met het Hout-element is dat ze zich graag willen ontwikkelen, nieuwe dingen willen leren, de buitenwereld in willen en graag praten.

Het is voor deze mensen fijn om te bewegen. Sporten is een goede uitlaatklep en een fijne manier om te ontspannen. Aan de andere kant krijgen ze ook vaker sportblessures, omdat ze net over hun grens gaan en omdat hun pezen (die ook bij dit element horen) verstrakken. In de lente zie je de sportblessures toenemen.
Een andere veel voorkomende klacht is migraine en hoofdpijn rond de slapen.

Het is voor mensen met het hout-element goed om in de lente naar buiten te gaan, te bewegen en het creatieve proces te stimuleren. Daarmee bedoelen we niet persé het knutselen, frutselen en boetseren, maar het stimuleren van het creatieve denkproces. Hout-mensen zijn sterk in het ontwikkelen van dingen, nieuwe ideeën verzinnen en ze zijn ondernemend. Het is voor hen heel prettig als ze deze kwaliteiten in kunnen zetten binnen het werk dat ze hebben. Deze mensen passen minder goed in een 9 tot 5-baan.

Lever en galblaas

Bij het hout-element horen twee organen die elkaar aanvullen. Het yin-orgaan is de lever en het yang-orgaan is de galblaas.
Veel mensen associëren de lever met alcohol. Alcohol belast de lever natuurlijk wel, maar dat kan ook komen door kruidige specerijen, medicatie, koffie en stress.
De lever zorgt voor de afscheiding van afvalstoffen. Als dat niet lekker gaat, hou je de afvalstoffen vast en ga je verzuren. Daardoor kunnen er peesklachten ontstaan.
Leverreinigingskuren zijn goed om in de lente te doen.
Lever 3 tussen grote teen en tweede teen is een goed punt om de leverenergie te laten doorstromen.

De galblaas zorgt voor de vertering van vetten. Als daar een stagnatie in zit, dan kan je last krijgen als je vet eet; opboeren, maagzuur, winderigheid, etc.
Mentaal gezien gaat de galblaas over keuzes maken. Dus als de galblaas niet zo sterk is, of als deze verwijderd is, dan kan je moeilijk keuzes maken. De Chinezen wensen je een sterke galblaas, wat betekent dat je daadkrachtig bent en duidelijk hebt wat je wilt gaan doen.

Boosheid

De uitspraken “Iets op je lever hebben” en “je gal spuwen” geven al aan dat de lever en galblaas te maken hebben met ingehouden frustratie en het al dan niet kunnen ventileren daarvan. Hout-mensen uiten zich dan ook door boosheid. Vaak door korte en heftige bewoordingen, waarna de woede ook weer snel weg is.
Als het mis gaat op dit element ontstaat er ingehouden irritatie, wat een bron van stress kan opleveren, puur omdat er geen uiting gegeven kan worden aan de emotie (denk nog even aan die naar buiten gaande beweging). Hoe langer het blijft broeien, hoe meer kans op een uitbarsting. Het constant wegdrukken van woede kan tot een uitbarsting van fysieke agressie leiden. Voor jongens met een sterk hout-element is het goed om veel te sporten, of hun energie op een boksbal te uiten.
Bovendien is ingehouden woede een bron voor hoge bloeddruk.

Een bekende klacht bij het Hout-element is PMS, waarbij vrouwen een korter lontje krijgen. De naar buiten gaande beweging van de leverenergie zorgt voor de vrije stroom van het menstruatiebloed, en een stagnatie zorgt voor kribberigheid, irritatie en hoofdpijn.

Ogen

Als er een stagnatie is, krijg je vaak ook een gevoeligheid op je ogen. Het meest duidelijke voorbeeld is misschien wel de hooikoortspatiënten in de lente: jeukende, branderige, waterige, rode ogen en er wordt vaak in de ogen gewreven.
Ook een trillend peesje in het ooglid duidt op een stagnatie van de leverenergie, net als een ‘waasje’ voor je ogen hebben.

Pezen

Trillende pezen komen niet alleen voor in oogleden. Ook de plotseling trekkende beweging van een vinger of een been heeft te maken met het Hout-element.
Vaak zit er een korte, droge structuur in de pezen, waardoor ze sneller afscheuren. Denk maar aan takjes: als die uitdrogen, breken ze ook makkelijker af.
Blessures als een tennisarm en een pijnlijke achillespees zijn typische klachten die bij het Hout-element horen.

Voeding

Zuren zijn goed voor de lever en vetten voor de galblaas.
Ondersteunend voedsel is bijvoorbeeld citroen, zure augurken, granaatappel en limoenen, maar ook bijvoorbeeld broccoli, wortel, bloemkool, selderij, zuurkool, groene bladgroenten en karnemelk. Daarnaast is het goed om koffie, verkeerde vetten en alcohol te laten staan.

Conclusie & tips

Belangrijk als Hout-element is dat je de ruimte neemt voor creatief denken, vrijheid, beweging(sruimte) en zorgen dat je je afvalstoffen goed afvoert. Je kunt ’s-ochtends in een glas water wat citroen doen om de lever te ontgiften, zeker in de lente is dat een goede tip.

Ik wens je een mooie lente!

P.S. Heb je toch alcohol gedronken? Galblaas 8 (ongeveer 1 duimdikte) boven je oor is een goed punt om de kater wat te verminderen.


Menu